Kotikutoista festaritunnelmaa jo 25 vuotta!

Ensimmäinen Pöheikön Pölläys tarjoili yleisölleen niin musiikkia, kevätkuvaelman kuin kahviakin. Vasta seuraavana vuonna Pöheikössä sai olutta.

Ensimmäinen Pöheikön Pölläys tarjoili yleisölleen niin musiikkia, kevätkuvaelman kuin kahviakin. Vasta seuraavana vuonna Pöheikössä sai olutta.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Pöheikön Pölläys järjestettiin neljännesvuosisata sitten, kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1991. Nimensä mukaisesti esiintymispaikkana toimi täydellinen heinäpöheikkö. Esiintyjiä ja ohjelmaa kuitenkin oli: Huutava Heisimato ja Molotovin Coctail vastasivat musiikillisesta elämyksestä, jonka lisäksi yleisölle tarjoiltiin kahvia ja makkaraa.

Tapahtuma ei vielä ensimmäisenä elinvuotenaan kerännyt paikalle sankoin joukoin paikkakuntalaisia, vaan koko tapahtuman puitteet odottivat vielä kasvamistaan.

Paljon on ehtinyt tapahtua matkalla, jonka aikana Pöheikön Pölläystä on alettu tituleerata Suomen suurimmaksi takapihavestivaaliksi.

Yleisömäärä kasvaa ja kilpailu kovenee

Vuonna 1993 Pöheikön Pölläyksessä esiintyivät muun muassa vasta perustettu Aimo Pamaus ja Luodinkestävät Liivit. Eniten yleisöä paikalle kuitenkin keräsi Virve Rosti (kuvassa).

Vuonna 1993 Pöheikön Pölläyksessä esiintyivät muun muassa vasta perustettu Aimo Pamaus ja Luodinkestävät Liivit. Eniten yleisöä paikalle kuitenkin keräsi Virve Rosti (kuvassa).

Vain pari vuotta ensimmäisen Pölläyksen jälkeen koettiin Pöheikön Pölläyksessä suurin yleisöryntäys tapahtuman lyhyen historian aikana. Vicky Rostin & Menneisyyden Vankien esiintyessä oli paikalle saapunut useampi sata kuuntelijaa ja katselijaa. Parissa vuodessa tapahtuma oli lisäksi laajentunut jo kolmipäiväiseksi.

1990-luvun alun kävijäennätykset jäivät pian isompien lukujen varjoon. Esimerkiksi vuoden 2000 Pöheikön Pölläys ylitti silloiset ennätykset, ja keräsi paikalla myrskyisestä säästä huolimatta reilut 1500 kävijää. Esiintymässä uuden vuosituhannen alussa teltassa kävivät muun muassa A. Aallon Rytmiorkesteri ja .

Pöheikön historia ei pidä sisällään ainoastaan musiikillisia nautintoja, vaan tapahtumassa on järjestetty toisinaan myös muunlaista päiväohjelmaa. Esimerkiksi vuonna 1995 kisailtiin Pöheikössä olutviestin tiimoilla. Ensimmäisenä vuotenaankin viestiin osallistui heti 19 joukkuetta, ja osallistujia kerääntyi lähemmäs sata. Olutviesti ei jäänyt yhden tapahtuman huviksi, vaan viestiä juostiin vielä 2000-luvun alussakin perinteisellä paikallaan Pölläyslauantaina.

Myös muilla osa-alueilla on Pöheikön historiassa kisailtu. Esimerkiksi vuonna 2002 järjestettiin Pöheikössä sekä Suomen Neito –osakilpailu että Rantajätkien kunnonkohotusmittelöt. Yhtenä kisalajina nähtiin muun muassa köydenvetoa. Mittelöiden nelihenkinen voittajajoukkue sai arvonimen Pöheikön Podarit.

Teltta täynnä yleisöä

Paula Koivuniemeä on kuultu Pöheikössä kahdesti: vuonna 2007 ja 2010.

Paula Koivuniemeä on kuultu Pöheikössä kahdesti: vuonna 2007 ja 2010.

2000-luvulle päästäessä Pöheikön kävijämäärät ovat vakiintuneet sadoista tuhansiin. Kävijämäärät ovat kuitenkin vuosien aikana vaihdelleet, ja historiaan mahtuu niin menestyksekkäitä tapahtumia kuin heikompiakin vuosia.

Yhtenä historian ennätysvuotena voidaan pitää vuotta 2010, jolloin teltan täyttivät vuoroiltoina jo Pöheikön Pölläyksen konkariksi muotoutunut Popeda ja Paula Koivuniemi. Pari sataa myymätöntä Popeda-lippua unohtui Koivuniemen kiivettyä lavalle seuraavana iltana, jolloin viimeinenkin lippu meni kaupaksi.

Lähellä loppuunmyytyä lauantai-iltaa oltiin heti seuraavana vuonna Pöheikön Pölläyksen 20-vuotisjuhlissakin. Yleisölle esiintyi silloin muun muassa Sami Hintsanen & Alabama Houseband. Musiikin lisäksi yleisölle jaettiin juhlan kunniaksi hattuja, aurinkolaseja ja muita hupivälineitä. Kaiken lisäksi jalkapallon ystävät pääsivät seuraamaan vuoden 2011 Mestarien liigan finaalia omassa kisakatsomoteltassaan.

Tähän asti Pöheikön Pölläys on rikkonut omia kävijäennätyksiään vuosi toisensa jälkeen. Suurimpana ennätysvuotena voidaan pitää viime vuonna järjestettyä tapahtumaa, jolloin pääesiintyjinä teltassa nähtiin Eppu Normaali ja Popeda. Useat tuhannet kävijät ottivat osaa tapahtumaan ja tekivät siitä omalta osaltaan ainutlaatuisen.

Seuraava Pöheikön Pölläys odottaa jo vuoroaan ja taattua musiikillista nautintoa on luvassa jälleen toukokuussa. Silloin Pöheikön Pölläyksen teltan lavalle kipuaa mies, joka on yksi Suomen menestyneimmistä artisteista. Menestyksestä kertoo jo pelkästään se, että Anssi Kelalla on jo pelkästään musiikin suoratoistopalvelu Spotyfyssa kuukausittain yli 250 tuhatta kuuntelijaa. Tämän lisäksi Kela on nähty hiljattain Vain elämää –televisiosarjassa ja juuri nyt Kela kiertää keikkalavoja ja konserttisaleja ympäri Suomen. Tulevan Pöheikön Pölläyksen lauantai-illassa tarjoillaan herkkua puolestaan kaikille, jotka pitävät perinteistä ja manserockista. Lavalla nähdään tuttuun tapaan Popeda, joka on nähty Pöheikön Pölläyksen lavalla useampaan otteeseen tapahtuman historian aikana.

Piti sitten nostalgiasta ja tutuista esiintyjistä tai vain tapahtuman tunnelmasta, on Pöheikön Pölläys loistava tilaisuus virittäytyä tulevaan kesään. Rantajätkät järjestää tulevan tapahtumansa tuttuun tapaan rennolla meiningillä ja talkoohenkeä kunnioittaen. Luonnollisesti paikalle odotetaan sankoin joukoin festarikansaa viihtymään tapahtuman ja musiikin parissa sekä juhlistamaan saavutettua merkkipaalua Pöheikön Pölläyksen historiassa.

Kuvia vuosien varrelta

Lisää kuvia Pöheikön Pölläyksen historiasta vuosilta 1991-2006 löytyy täältä